Екскурзия в МЕКСИКО - Най-доброто от Мексико - Мексико Сити - Теотиуакан - каньон Сумидеро - Сан Кристобал де лас Касас - Чамула - Зинакантан - Лараинсар - Агуа Асул - Мисол Ха - Паленке - Кампече - Ушмал - Мерида - Чичен Ица - Канкун!

Със самолет и водач от България при група от минимум 8 записани туристи!

Екскурзия със самолет
12 дни
17.11.2024 г.
5 978.00 лв. 5 478.00 лв.
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
СУПЕР ПРОМОЦИЯ
има места
РЕЗЕРВИРАЙ
22.01.2025 г.
5 978.00 лв.
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
има места
РЕЗЕРВИРАЙ
13.02.2025 г.
5 978.00 лв.
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
има места
РЕЗЕРВИРАЙ
10.03.2025 г.
5 978.00 лв.
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
има места
РЕЗЕРВИРАЙ
Основна
информация
Настаняване
Допълнителни услуги и отстъпки
Ден 1
София – Мексико Сити

Отпътуване от летище София за Мексико Сити с редовни полети на авиокомпания "Turkish Airlines".

Ден 2
Мексико Сити

Пристигане в Мексико Сити - столица на Мексико и най-големия град по население в Северна Америка. Настаняване. Свободно време за почивка и самостоятелно разглеждане на града. Тук можете да разгледате останки от времето на ацтеките, запазена колониална архитектура и съвременни квартали с множество модерни магазини, кафенета и ресторанти, както и атрактивни пазари с най-различни сувенири. Следобед - разходка в историческия център на града. Ще разгледаме някои от основните му забележителности, като останките от главния храм на столицата на ацтеките - Темпло Майор, катедралата, националния дворец (отвън). Нощувка. 

Ден 3
Мексико Сити – Теотиуакан

Закуска. Днес ще посетим пирамидите в Теотиуакан - една от най-важните археологически забележителности в Мексико. Смята се, че Теотиуакан е построен около 400 г. пр. Хр, от кого обаче все още е мистерия. Когато ацтеките открили oстанките от града през XIV век, те го свързали със собствения си мит за сътворението и му дали името Теотиуакан, което на техния език означава "мястото, където са родени боговете". След като разгледаме забележителните останки в Теотиуакан, се връщаме в Мексико Сити. Ще посетим базиликата на Богородица от Гуадалупе - най-важния християнски храм в Америка. Трансфер до летището за вечерен полет до Тукстла Гутиерес в щата Чиапас. Настаняване в Чиапа де Корсо - първия испански колониален град, създаден в тази част на Мексико. Нощувка.

Ден 4
Каньона Сумидеро – Сан Кристобал

Закуска. Сутринта се отправяме към едно от най-впечатляващите природни чудеса на Мексико - каньона Сумидеро, формиран преди около 35 милиона години. Каньонът е образуван от река Грихалва и е дом на някои от ендемичните видове за региона, сред които крокодили и маймуни паяци. Ще се възползваме от най-добрия начин за разглеждане на каньона - с лодка по река Грихалва. След това ще се завърнем в Чиапа де Корсо за кратка разходка. Оттук поемаме по живописен планински път към следващата ни дестинация - Сан Кристобал де лас Касас. Настаняване. Нощувка.

Ден 5
Сан Кристобал

Закуска. Днес ще прекараме цял ден из планинските селища на Чиапас и ще се запознаем с живота на коренното население, наследници на маите. Ще посетим градовете Чамула и Зинакантан. Ще научим повече за местните фестивали, занаяти и вярвания, които са смесица от предколониалната местна религия, католически традиции и по-нови разбирания. Връщане обратно в Сан Кристобал де лас Касас и разходка в историческия център на града - централния площад с катедралата, доминиканската църква. Нощувка.

Ден 6
Сан Кристобал – Паленке

Закуска (сух пакет). Рано сутринта се отправяме към следващата ни дестинация - Паленке, през Сиера Мадре де Чиапас. Посещение на травертиновите каскади на Агуа Асул, образувани сред варовиковите планински масиви - живописна местност със серия от прагове и водопади. Следобед - посещение на водопада Мисол Ха - с височина от 35 метра, това е един от най-впечатляващите водопади в Чиапас. Пристигане в Паленке късния следобед, настаняване и нощувка.

Ден 7
Паленке – Кампече

Закуска. Днес ще разгледаме едни от най-необикновените руини от културата на маите - тези в околностите на Паленке, скрити сред гъста тропическа гора. Смята се, че древният град на маите е изграден през 220 г. пр. Хр, въпреки че преживява своя разцвет през 7-и век. И въпреки че комплексът не е толкова голям или известен, колкото Тикал или Чичен Ица, той е също толкова впечатляващ и исторически значим. Надписите, открити тук, са допринесли значително за знанието за маите, което имаме днес. След като разгледаме руините продължаваме пътуването си към Кампече. Градът е бил важно пристанище през колониалния период и заради това често е бил жертва на безмилостни пиратски нападения. Това е причината за изграждането на защитна стена, значителна част от която е съхранена до наши дни. Кампече е включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО заради добре запазената колониална архитектура. Настаняване. Нощувка.

Ден 8
Кампече – Ушмал – град Мерида

Закуска. Днес ще посетим един от най-забележителните древни градове на маите - Ушмал. Руините, които се намират тук са сред най-добре запазените в Мексико. Техният дизайн и орнаменти представляват кулминацията в изкуството и архитектурата на маите - т.нар. стил "Пуук". Сред най-внушителните структури са високата 35 метра Пирамида на магьосника, Дворецът на губернатора, Къщата на костенурката, Метохът. След като разгледаме руините, продължаваме към Мерида. Ще имаме време да се разходим из живописните му улици, да разгледаме колониалната му архитектура и да обиколим оживените му пазари. Нощувка в Мерида.

Ден 9
Чичен Итца – Канкун

Закуска. Ще започнем деня си с посещение на едно от новите седем чудеса на света - древният град на маите Чичен Ица. Комплексът е сред най-често посещаваните археологически забележителности на Мексико и е част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира Пирамидата на Кукулкан, която е един от най-емблематичните примери за архитектурата на маите. Това, което прави това място специално, е смесицата от културата на маите и на толтеките. Влиянието на толтеките от Централно Мексико може да бъде забелязано в някои от постройките в комплекса. След като разгледаме Чичен Ица, продължаваме към град Валядолид. Посещение на едно от многобройните сенотета (водни басейни, образувани от падналия преди 65 милиона години в северните части на полуостров Юкатан метеорит) в околностите на града и обяд. Отпътуване към Канкун - настаняване в най-известния курорт на Мексико. Нощувка в Канкун.

Ден 10
Канкун

Закуска. Днес имаме свободно време да се насладим на белите пясъчни плажове, забавленията и търговските центрове в Канкун. Нощувка.

Ден 11
Канкун – София

Закуска. Трансфер до летището. Отпътуване за България през Истанбул с редовни полети на авиокомпания "Turkish Airlines".

Ден 12
София

Пристигане на летище София.

Цената включва
Самолетен билет София - Мексико сити и Канкун - София в икономична класа с включени летищнии такси, чекиран багаж до 23 кг. (размери сума от дължина + ширина + височина 158 см) и ръчен багаж до 8 кг. (размери 55/40/23 см) на авиокомпания "Turkish Airlines";
Самолетен билет Мексико - Тукстла Гутиерес в икономична класа с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг. (размери сума от дължина + ширина + височина 158 см) и ръчен багаж до 10 кг. (размери 55/40/25 см) на авиокомпания "Volaris";
Трансфери летище - хотел - летище;
Транспорт с автобус/ минибус/ ван по описания в програмата маршрут;
1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Мексико Сити;
1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Чиапа де Корсо;
2 нощувки със закуска в хотел 3*** в Сан Кристобал де лас Касас;
1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Паленке;
1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Кампече;
1 нощувка със закуска в хотел 3*** в Мерида;
2 нощувки със закуска в хотел 3*** в Канкун;
Обслужване от местни екскурзоводи по целия маршрут, водач преводач от България;
Входни такси за посещаваните обекти, включени в програмата;
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 30 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс";
Цената не включва
Обеди, вечери, напитки;
Бакшиши: 3-5 USD на турист на ден за екскурзовод / шофьор (заплащат се задължително на място, на екскурзовода, в зависимост от предоставената услуга, в брой). Културните особености на дестинацията предполагат заплащането на бакшиш в посочения размер, което показва уважение към работата на съответните лица и прави приятно впечатление;
Входни такси и билети за музеи, обекти и прояви, посещавани по желание;
Градски транспорт;
Разходи от личен характер;
За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия; лица над 75 години се застраховат с полица на застрахователна компания "Евроинс" с асистанс и лимит на отговорност до 15 000 евро;
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!);
Туристическа такса и санитарен данък в курорта Канкун (заплаща се на място от туристите на рецепцията на хотела, около 4 USD на стая на нощувка);
Такса престой в щат Кинтана Роо (курорта Канкун): около 15 USD на турист (заплаща се на място със съдействие на водача на групата)
Полезна информация
Цената на екскурзията е определена при валутен курс 1 USD = 1,7 BGN. При промяна на курса с повече от 6% агенцията си запазва правото да промени цената в съответната посока.
Екскурзията се провежда при минимум 8 записани туристи.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
Часово време: Мексико е разделено на 3 часови пояса, като от 2022 г. няма смяна на лятно и зимно часово време. Часовата разлика със София за повечето от посещаваните градове е 8/9 часа в зависимост от сезона, само за Канкун (щат Кинтана Роо) е 7/8 часа.
Валута в Мексико: мексиканско песо (MXN)
Авиокомпанията си запазва правото да променя полетното разписание и стойността на летищните такси.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, притежаващи валидни паспорти минимум 6 месеца след датата на влизане в страната, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико, като туристи без визи за срок до 180 дни. При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната, заедно с паспорта и билета за обратно връщане.
МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването. Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода. Да не се консумират храни, приготвени на улицата.